Op maat gemaakte zolen

Een therapiezool is een inlegzool in uw schoen. De zool wordt speciaal voor uw voet op maat gemaakt. De zool moet uw klacht verhelpen, verminderen of voorkomen. Sommige zolen geven extra steun, andere ontlasten een deel van uw voet en weer andere zolen corrigeren de vorm van uw voet. Dit gebeurt met hoogteverschillen in de zool en door de afwisseling van hardere en zachtere materialen. Therapiezolen worden altijd per paar aangeleverd. Het kan zijn dat u de therapiezolen slechts voor een bepaalde periode hoeft te dragen, maar ook dat het beter is ze altijd te blijven dragen. Uw (register) podoloog zal u daarover informeren.

Voetscan

In de vorm van uw schoen

Therapiezolen worden gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen. Iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Uw therapiezolen zullen daarom niet in al uw schoenen even goed passen. Draagt u de therapiezool in de verkeerde schoen, dan zal het effect ervan kleiner zijn of helemaal verdwijnen. Het kan daarom nodig zijn bij voorkeur bepaalde schoenen te dragen. Ook is het mogelijk voor andere schoenen die u graag draagt, een tweede paar therapiezolen op maat te laten maken. Bij het kopen van schoenen is het belangrijk een schoen te kiezen:

  • In de juiste lengte- en breedtemaat (in pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat);
  • Met een zool die alleen bij de tenen soepel is (tijdens het lopen moet de schoen daar kunnen buigen);
  • Met een stijf contrefort (dat is het deel om uw hiel; de schoen geeft meer steun als het contrefort niet goed indrukbaar is);
  • Met een voldoende brede en maximaal 3 centimeter hoge hak (daarop staat u stabiel);
  • Met een uitneembare binnenzool (nadat die eruit is gehaald, is er genoeg ruimte voor de therapiezool).

Levering en controle

Na het aanmeten zijn er ongeveer twee werkweken nodig om uw therapiezolen te maken. U wordt gebeld om af te spreken wanneer u ze kunt komen ophalen. Wie voor het eerst op therapiezolen gaat lopen, kan vermoeide voeten en spierpijn krijgen. U moet daarom het gebruik van de zolen enigszins opbouwen om eraan te wennen. Lukt dit niet binnen twee weken, maak dan met uw (register) podoloog een vervroegde controleafspraak. Daarna is het verstandig één keer per jaar op controle te komen.

Onderhoud

Therapiezolen die na een tijdje onprettig zijn gaan ruiken, kunt u met reinigingsalcohol schoonmaken. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u dit met een beetje water en een doekje afnemen. Wel wordt het leer daardoor op den duur wat harder. Is uw therapiezool erg nat geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen. Anders trekt de zool krom. Het bekledingsmateriaal van de zool kunt u periodiek laten vervangen.

Vergoeding

Therapiezolen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw ziektekostenpolis. Wanneer dat mogelijk is, regelen wij de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Als dat niet mogelijk is, ontvangt u zelf de declaratie, die u vervolgens na betaling bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling