Steunzolen bij Podozorg Zaltbommel

Op maat gemaakte zolen

Een therapiezool is een inlegzool in uw schoen. De zool wordt speciaal voor uw voet op maat gemaakt. De zool moet uw klacht verhelpen, verminderen of voorkomen. Sommige zolen geven extra steun, andere ontlasten een deel van uw voet en weer andere zolen corrigeren de vorm van uw voet. Dit gebeurt met hoogteverschillen in de zool en door de afwisseling van hardere en zachtere materialen. Therapiezolen worden altijd per paar aangeleverd. Het kan zijn dat u de therapiezolen slechts voor een bepaalde periode hoeft te dragen, maar ook dat het beter is ze altijd te blijven dragen. Uw podoloog of podotherapeut zal u daarover informeren.

Voetscan

In de vorm van uw schoen

Therapiezolen worden gemaakt in de vorm van de bodem van uw schoen. Iedere schoen heeft zijn eigen vorm. Uw therapiezolen zullen daarom niet in al uw schoenen even goed passen. Draagt u de therapiezool in de verkeerde schoen, dan zal het effect ervan kleiner zijn of helemaal verdwijnen. Het kan daarom nodig zijn bij voorkeur bepaalde schoenen te dragen. Ook is het mogelijk voor andere schoenen die u graag draagt, een tweede paar therapiezolen op maat te laten maken. Bij het kopen van schoenen is het belangrijk een schoen te kiezen:

  • In de juiste lengte- en breedtemaat (in pasvormschoenenwinkels kan het winkelpersoneel u goed helpen met het kiezen van de juiste maat);
  • Met een zool die alleen bij de tenen soepel is (tijdens het lopen moet de schoen daar kunnen buigen);
  • Met een stijf contrefort (dat is het deel om uw hiel; de schoen geeft meer steun als het contrefort niet goed indrukbaar is);
  • Met een voldoende brede en maximaal 3 centimeter hoge hak (daarop staat u stabiel);
  • Met een uitneembare binnenzool (nadat die eruit is gehaald, is er genoeg ruimte voor de therapiezool).

Levering en controle

Na het aanmeten zijn er ongeveer twee werkweken nodig om uw therapiezolen te maken. U wordt gebeld om af te spreken wanneer u ze kunt komen ophalen. Wie voor het eerst op therapiezolen gaat lopen, kan vermoeide voeten en spierpijn krijgen. U moet daarom het gebruik van de zolen enigszins opbouwen om eraan te wennen. Lukt dit niet binnen twee weken, maak dan met uw podoloog of podotherapeut een vervroegde controleafspraak. Daarna is het verstandig één keer per jaar op controle te komen.

Onderhoud

Therapiezolen die na een tijdje onprettig zijn gaan ruiken, kunt u met reinigingsalcohol schoonmaken. Heeft de zool een leren dekje, dan kunt u dit met een beetje water en een doekje afnemen. Wel wordt het leer daardoor op den duur wat harder. Is uw therapiezool erg nat geworden, laat hem dan nooit op de kachel drogen. Anders trekt de zool krom. Het bekledingsmateriaal van de zool kunt u periodiek laten vervangen.

Vergoeding

Therapiezolen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw ziektekostenpolis. Wanneer dat mogelijk is, regelen wij de declaratie direct met uw zorgverzekeraar. Als dat niet mogelijk is, ontvangt u zelf de declaratie, die u vervolgens na betaling bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.