Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Alfred

“Met de juiste ondersteuning voor mijn voeten ben ik heel erg geholpen. Echt een aanrader voor iedereen!”

“Ik krijg er kromme tenen van!”

Help mijn tenen gaan krom staan! Wat nu? Dit is een veel voorkomende hulpvraag in de praktijk. Kromme tenen hoeven overigens niet altijd klachten te geven.

Hoe ontstaan kromme tenen (ook wel hamertenen en klauwtenen genoemd)?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de middelste voorvoet gewrichten ook wel MTP-gewrichten genoemd. Om de voet in balans te houden gaan de tenen vanzelf een andere stand aannemen.

Wist je dat?

Niet goed passend schoeisel

Wist u dat wij vaak onbewust onze tenen kromtrekken bij slecht passende schoenen? Denk daarbij bijvoorbeeld aan slippers. Door de tenen bij elkaar te knijpen kunnen we de slipper beter aan onze voeten houden. Dit gebeurt overigens ook onbewust bij te grote of te brede schoenen.

In te kleine schoenen trekken we onze tenen krom door het gebrek aan ruimte. Mensen die dit doen, weten dit vaak niet van zichzelf.

Redenen van slappe voetspieren

Er zijn vele redenen waarom de voetspiertjes slapper kunnen worden. Dit kan bijv. komen door systeemziekte, leeftijd of trauma.

Combinatie met andere voetklachten

Vaak zien we een doorgezakte voorvoet in combinatie met een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) en/of een holvoet. Mensen met platvoeten hebben ook een grotere kans op hamertenen en klauwtenen doordat deze mensen vaak een verstoorde afwikkeling hebben.

Instabiele loop

Mensen met een instabiele loop hebben ook vaak een afwijkende tenenstand. Een kromme tenenstand kan bijdragen aan het behoud van evenwicht.

Wat voor een klachten kunnen hamer- en klauwtenen geven?

Naast het feit dat mensen het meestal niet mooi vinden kan een afwijkende tenenstand extra eelt veroorzaken onder de teentoppen, voorvoetgewrichtjes of bovenop de teen als de hamerteen tegen de bovenkant van de schoen aankomt. Ook de teen nagels kunnen een afwijkende vorm krijgen en/of ingroeien als er druk op de teentop komt. In combinatie met een doorgezakte voorvoet kan het klachten geven in de hele voorvoet.

Hamertenen en klauwtenen

Wat kan ik doen om kromme tenen te voorkomen?

Koop om te beginnen goed passend schoeisel. Let hierbij goed op de juiste lengte en breedtemaat. Laat u hierover adviseren in een gespecialiseerde schoenwinkel. Houd er rekening mee dat uw voeten door de jaren heen kunnen veranderen. Schrik dus niet als u opeens een maat groter nodig heeft dan u altijd gehad heeft.

Loop thuis regelmatig op blote voeten om de kleine voetspiertjes te blijven trainen om het doorzakken van de voorvoet te voorkomen.

Mijn tenen staan al krom. Wat nu?

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Heeft u last van hamertenen of klauwtenen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind en Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.