Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

Nieuwe behandelrichtlijnen voor voetballers met hielpijn

Verbluffende resultaten uit recent onderzoek

Pijn onder de hiel bij 1473 voetballers is onderzocht in een retrospectieve studie met een aansluitend voorstel voor behandeling. Uitgevoerd door Raoul Saggini, Maurizio Migliorini, Simona Maria Carmignano, Emilio Ancona, Chiara Russo en Rosa Grazia Bellomo.

Deze groep onderzoekers hebben gekeken naar de oorzaak van pijn in de hiel onder voetballers. Zij geven aan dat de achtergrond van de pijn multifactorieel is en gerelateerd aan de herhaling van krachten bij technische bewegingen die microscopische schade kunnen veroorzaken, maar ook de ondergrond, de conditie van de voetballer zelf, de hersteltijd, de klimatologische omstandigheden en het gebruikte schoeisel spelen een rol.

Onderzocht zijn 1473 professionele, semiprofessionele- en amateur-spelers met hielpijn aan de onderzijde en ze zijn verdeeld in groepen naar oorzaak:

  1. Compressie van de nervus suralis
  2. Compressie van de m. abductor digiti minimi
  3. Atrofie en ontsteking van het vetkamersysteem onder de hiel
  4. Fasciitis plantaris
  5. Stress schade bij hielspoor
  6. Stress fractuur van het hielbeen en hielspoor

Het behandeldoel was vermindering van pijn en zo snel mogelijk weer kunnen voetballen, en dat is uitstekend gelukt! Hoe deden ze dat en hoe goed werkte de therapie per oorzaak? We lichten dit hieronder per groep uit:

1. Compressie van de nervus suralis

30 dagen ijstherapie, 15 min per dag 15 dagen achtereen en laser therapie (10 keer) gecombineerd met TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) of FREMS (frequency rhythmic electrical modulation system (10 keer)

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±61 dagen

2. Compressie van de m. abductor digiti minimi

30 dagen ijstherapie, 15 min per dag 15 dagen achtereen en laser therapie (10 keer) gecombineerd met dagelijks stretchoefeningen 30 dagen achtereen en focale therapie met mechanische trillingen.(12 keer) op de m. abductor hallucis, de gastrocnemius en de fascia plantaris; gecombineerd met TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) of FREMS (frequency rhythmic electrical modulation system (10 keer).

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±70 dagen

3. Atrofie en ontsteking van het vetkamersysteem onder de hiel

8 keer laser therapie (binnen 30 dagen) gecombineerd met ultrasound diathermie (10 keer).

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±53 dagen

4. Fasciitis plantaris

60 dagen gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang, gecombineerd met dagelijks rekoefeningen, dan therapie met diathermie (5 keer)

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±58 dagen

5. Stress schade bij hielspoor

40 dagen cryomagnetotherapie (24 keer) en gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang.

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±62 dagen

6. Stress fractuur van het hielbeen en hielspoor

45 dagen cryomagnetotherapie (30 keer) en gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang.

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±71 dagen

Bij alle aandoeningen werden steunzolen aangemeten om de grondreactiekrachten te optimaliseren.

Conclusie

Conclusie volgens wat werd waargenomen in de deze studie, kunnen we nu voorstellen dat een geïntegreerde therapeutische aanpak bij de behandeling van pijn in de hiel, mits goed gediagnosticeerd en gedifferentieerd naar specifieke etiologie dankzij de technologische vooruitgang met goede echodiagnostiek leidt tot een succesvolle aanpak van hielpijn.

Vind een praktijk

Heeft u last van hielpijn? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Bron:

BMJ Open Sport & Exercise Medicine

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.