Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Rosa

“Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

Slijtpatroon van de schoen

Waaraan kan de podoloog / podotherapeut zien hoe iemand staat en loopt?

Een paar oude schoenen waar al vaak op gelopen is geeft een goed inzicht in hoe iemand staat en loopt. De podoloog of podotherapeut kijkt hierbij naar het slijtpatroon van verschillende onderdelen van de schoen.

In dit artikel

In dit artikel leest u over waaraan kan worden gezien hoe iemand staat en loopt, door middel van slijtpatronen van de schoen. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Slijtage van de zool

Ten eerste is het slijtpatroon van de zool goed te analyseren. Hoe is de haklanding en hoe is de afwikkeling naar de voorvoet toe? Aan de tussenzool is te zien waar de meeste drukbelasting is. Daarnaast is aan het bovenwerk van de schoen goed te zien hoe de beweging van de voet is in de schoen. Graag zien we dan ook dat u oude schoenen meeneemt waar al vaak op gelopen is en een goed inzicht geven in het slijtage patroon.

Slijtage van de inlegzool

De inlegzool van de schoen spreekt boekdelen over de afwikkeling van de voet in de schoen. Met behulp van de verschillende drukpunten op de inlegzool kan de podoloog / podotherapeut de bewegende voetafdruk analyseren. Met al deze gegevens kunnen we voor een gedeelte bepalen hoe de functie van de schoen is geweest voor de betreffende persoon.

Voorbeeld van een goed en slecht slijtpatroon
Voorbeeld van een goed slijtpatroon (groene pijl) en een slecht slijtpatroon (rode pijl)

Verschillende slijtpatronen

Slijtpatroon van buitenkant hak naar grote teen

Idealiter is het slijtpatroon van de buitenkant van de hak diagonaal naar de grote teen. Aangegeven met de groene pijl. De landing aan de buitenkant van de voet zet de voet ‘op slot’. Dit is handig want zo kunnen de knieën en de heup de kracht van de landing opvangen. Daarna draait het hielbeen naar buiten zodat de afwikkeling naar de grote teen kan gaan plaatsvinden. De voet gaat ‘van slot’ en kan zich nu tijdens de afwikkeling maximaal aanpassen aan de ondergrond. Een goed gevoel van grip en stabiliteit is dan wat wordt ervaren.

Slijtpatroon volledig op buitenkant

Wanneer de zool volledig aan de buitenkant van de schoenen is versleten, vertelt het dat de voet ‘op slot’ blijft. Dit is het geval bij de rode pijl. Ook tijdens het afwikkelen zal de voet stug aan de voorkant afrollen. Men ervaart dan een verminderde gevoel van de ondergrond en een wankele stugge voet. Het gevolg kan zijn dat er andere mechanismen te veel op spanning komen te staan en de verminderde afwikkeling gaan compenseren. En er allerlei klachten kunnen ontstaan als pijn in de hak, stekende pijn in de voorvoet, knieklachten, etc.

Voorbeeld van slijtpatronen
Voorbeeld van slijtpatronen

Niet alleen inspectie van de schoen

De inspectie van uw schoenen naar de slijtage van de zool is een puzzelstuk in het gehele onderzoek. De voet staat daarbij niet op zichzelf, maar vormt een geheel met de rest van het houding-en bewegingsapparaat. Denk hierbij aan uw knieën, heupen, rug en nek.

De podoloog of podotherapeut analyseert waar en wanneer de klachten optreden en wat voor soort pijn u ervaart. Het onderzoek vindt plaats op blote voeten, maar ook met schoenen aan. Neem daarom veel gedragen schoenen mee. De uitgebreide intake, inspectie schoenen, loopanalyse, het biomechanisch onderzoek en de voetenscan vormen samen de basis voor een weloverwogen advies en behandelplan.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.