Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. De grote teen (de hallux) staat schuin naar buiten, richting de tweede teen. Doordat het eerste middenvoetsbeentje richting de andere voet gaat staan, ontstaat er een pijnlijke bult: een bunion. De zwelling kan erger worden door een ontsteking van de slijmbeurs of door eeltvorming. Een hallux valgus komt veel voor, wordt vaak als pijnlijk ervaren en ontsiert de voet.

Hallux valgus

Oorzaken hallux valgus bij volwassenen

De oorzaak van een hallux valgus is onduidelijk. Het is waarschijnlijk dat meerdere factoren een rol spelen. Een daarvan is erfelijkheid. Bij deze vorm treedt de vormafwijking al op jonge leeftijd op. Dit wordt een juveniele hallux valgus genoemd. Naast erfelijkheid kan ook het dragen van slecht passend schoeisel een rol spelen bij het ontstaan van een hallux valgus.

Klachten hallux valgus bij volwassenen

De belangrijkste klacht bij een hallux valgus is pijn. Toch zijn er ook mensen met een ernstige hallux valgus die totaal geen klachten ervaren. De ernst van de scheefstand zegt dus weinig over de mate waarin men klachten heeft.

Het is vaak de bunion (bult op het eerste middenvoetsbeentje) die pijn doet. Dit komt vooral voor bij het dragen van strak zittende schoenen en de meeste mensen hebben in de winter meer klachten.

Diagnose hallux valgus bij volwassenen

Uw specialist herkent de hallux valgus door lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de voet. Ook andere aandoeningen kunnen een bult bij de grote teen geven en deze kunnen gemakkelijk worden verward met een hallux valgus, waaronder een te strakke buigpees en een stijve grote teen.

Behandelingen hallux valgus bij volwassenen

Niet-operatief

Bij een niet-operatieve behandeling van een hallux valgus kunt u denken aan een schoenaanpassing of een hulpmiddel waardoor u comfortabeler en langer kunt lopen. Tot de niet-operatieve mogelijkheden behoren onder andere:

Operatief

Veel mensen denken dat bij de operatie het botuitsteeksel (de bunion) moet worden verwijderd, maar dat is niet het geval. De bunion is een deel van het gewricht, en die moet meestal juist heel blijven. Het eerste middenvoetsbeentje moet dichter tegen het tweede middenvoetsbeentje komen te staan, en de pezen van de grote teen moeten weer op de juiste plaats worden teruggebracht. Er zijn verschillende operatietechnieken die uw specialist kan gebruiken

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings